Strămoș al sistemului de cifre hindus-arabe

Primele exemple ale sistemului de numere hindus-arabe au apărut în numerele Brahmi utilizate în Edictele din Ashoka, în care se găsesc câteva cifre, cu toate că sistemul nu este încă pozițional (zero, împreună cu un sistem pozițional matur, a fost inventat mult mai târziu în jurul secolului al VI-lea d.Hr.) și implică simboluri inegalabile pentru unități, zeci sau sute. Mai mult, acest sistem este documentat mai târziu cu mai multe cifre în inscripțiile Nanaghat (secolul I î.Hr.) și mai târziu în inscripțiile peșterilor Nasik (secolul al II-lea e.n.), pentru a dobândi desene care sunt predominant similare cu numerele hindu-arabe utilizate astăzi.

Numărul "6" apare în mod special în Minict Rock Edict nr.1 când Ashoka explică că "a fost în turneu de 256 de zile". Evoluția către noul glif pentru 6 apare în locul simplului. A fost scris într-o singură linie, oarecum ca un "e" minuscul cursiv. Treptat, partea superioară a cursei (deasupra gâfâiului central) a devenit mai curbată, în timp ce partea inferioară a curbei (sub gâlceava centrală) a devenit mai dreaptă. Arabii au scăpat partea loviturii sub ciocănit. De acolo, evoluția europeană către noul 6 a fost foarte simplă, în afară de un flirt cu un glif care arăta mai degrabă ca un majuscule G.

Imaginea 822A | Numărul

Imaginea 822A | Numărul "256" din Edictul nr. 1 al lui Ashoka în Minor Rock din Sasaram. | Fotografie: Eugen Hultzsch (decedat în 1927) / Domeniul public

Autor : Willem Brownstok

Referințe:

Istoria budismului: De la începuturile sale până la declinul său în India

Începuturile budismului și Viața lui Buddha

Comentarii